Hangsugárzók elhelyezésének általános szabályai

Általános érvényű szabály, hogy a hangdobozokat közvetlen napsütésnek vagy sugárzó hő hatásának nem szabad kitenni. Fűtetlen helyiségben nem szabad tárolni a hangsugárzókat, mert a fafurnér nem viseli jól a nagyon alacsony vagy magas hőmérsékletet, illetve a nagy hőmérséklet ingadozásokat. Fűtőtesthez, különösen gázkonvektorokhoz ne helyezzük 60-70 cm-nél közelebb, de javasolt inkább az 1 m! Helyszűke esetén kérjük, használjon valamilyen hőszigetelő lapot, melyet a hangsugárzó és a hőforrás közé kell elhelyezni!

Frontsugárzók elhelyezése:
A frontsugárzókat előre, a TV készülék vagy a vetítővászon mellé, annak két átellenes oldalára, lehetőleg szimmetrikusan kell elhelyezni, minél távolabb egymástól és a falaktól. A hangsugárzókat oldallapjukkal lehetőség szerint min. 60-70 cm-re, hátlapjukkal pedig min. 30 cm-re kell elhelyezni a falaktól. Ajánlott továbbá a hangsugárzók kisszögű (5-15 fokos) beforgatása a hallgatási pozíció felé.

Centersugárzó elhelyezése:
Lehetőleg középre történjen, a két frontsugárzótól egyenlő távolságra kell. A centersugárzó magassága akkor optimális, ha a benne elhelyezett magassugárzók (a legkisebb átmérőjű hangszórók) a frontsugárzók hasonló hangszóróival közel azonos magasságban helyezkednek el. Attól függően, hogy milyen készülékállvánnyal, bútorral rendelkezünk és mekkora, illetve milyen súlyú a hangsugárzónk, helyezhetjük azt a TV készülék alá, illetve fölé.
Nagyobb centersugárzót nem ajánlatos közvetlen a TV készülékre helyezni nagy súlya miatt. Kérem, helyezze inkább a TV készülék alá, vagy egy megfelelő fali konzolra a készülék fölé. Ha az Ön centersugárzója döntött
előlappal rendelkezik, akkor azt úgy helyezze el, hogy az a hallgatási pozíció felé nézzen. Tehát ha a TV készülék alá kerül, akkor felfelé, ha TV készülék fölé, akkor pedig lefelé nézzen. Amennyiben vetítővásznat használ, elhelyezheti a vászon mögé is abban az esetben, ha a vászon speciális, akusztikailag áteresztő felülettel rendelkezik. (Erről győződjön meg a vászon termékleírásában, vagy érdeklődjön a vásárlás helyén, illetve a vászon forgalmazójánál!)

Surroundsugárzók elhelyezése:
A surround (háttér-) sugárzókat legjobb az ülőhely mellett és kevéssel hátrébb (de sohasem mögötte), és lehetőleg nem a hallgatókra irányítva elhelyezni. A dipól (kétfelé sugárzó) háttérsugárzók se nézzenek a hallgatási pozíció felé, hanem egyik hangszórós oldala egy kicsit előre, a másik hangszórós oldala pedig hátrafelé nézzen. Ez az elrendezés egy ún. diffúz, azaz mindent jól lefedő surround hangteret hoz létre a lehallgatási területen. Olyat, mint a mozikban és a filmek hangját keverő mozi-stúdiókban. Ha a sugárzók túlságosan elől vannak, nem kap elegendő hátsó hatást. Ha túlságosan hátul vannak elhelyezve, akkor elvész a lefedettség és a hátulról érkező hanginformációk nem teljesednek ki a hangtér minden pontján.

Hátsó surroundsugárzók elhelyezése:
A 6.1-es, 7.1-es rendszereknél lévő, surround back (hátsó centernek is nevezett) hangsugárzókat a hallgatási pozíció mögé és lehetőleg az oldalsó surround hangsugárzókkal egy magasságban, vagy kissé azok fölé kell elhelyezni. A 6.1-es rendszereknél a 2 darab oldalsó surround sugárzó közé középre, a 7.1-eseknél a 2 darab surround sugárzót a 2 darab oldalsó surround sugárzó közötti távolságot körülbelül harmadolva, vagy inkább egy kicsit egymáshoz közelebb (de ne egymás mellé) helyezzük el.

Sub (mélysugárzó) elhelyezése:
Elméletileg a szobában bárhol elhelyezhető, mert az emberi fül nem hall irányultságot a sub által keltett mélyhangoknál, viszont ezen változtathat az adott helyiség akusztikája, ezért nem adható általános érvényű, minden helyiségre jól alkalmazható elhelyezési javaslat. Leginkább elöl, a két frontsugárzó közötti elhelyezés ajánlott, de elhelyezhető oldalra is, vagy hátra oly módon, hogy a reflexnyílás vagy a hangszóró a hallgatási pozíció felé nézzen.

 

                                                                                                                                                     Szabó Gábor

Kapcsolat

Címünk: 9024 Győr, Mécs László u. 10. IV / 15.  Marcalváros II. lakónegyed

Mobil: Szabó Gábor

          06 / 30-387-8303        

Mobil: Szabó Gáborné

          06 / 20-240-0885

Web: www.audio-gs.hu

E-mail: sza-sif.bt@arrabonet.hu

Cégünk: SZA-SIF Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 9024 Győr, Mécs László u. 10.